Početna > Istrage > Izlijevanje-pogonskog-goriva-prilikom-ukrcaja-istog-na-brod-Fidelity-terminal-Brsica-Lucki-bazen-Ra...

Izlijevanje pogonskog goriva prilikom ukrcaja istog na brod "Fidelity" - terminal Bršica, Lučki bazen Raša, 22.06.2018.

Ukratko

Brod "Fidelity" je dana 21. lipnja 2018. godine u 16:00 sati po lokalnom vremenu (UTC+2) privezan na vez broj 4 terminala Bršica, u lučkom bazenu Raša Lučke uprave Rijeka. Svrha dolaska bio je ukrcaj stoke uz koju je u planu bilo ukrcati oko 320 tona brodskog ostatnog goriva (Residual Marine Fuel).

Tvrtka INA - Industrija nafte, d.d. je kao jedan od ovlaštenika koncesije za obavljanje gospodarske djelatnosti dostave goriva brodovima na lučkom području luke Rijeka izuzev Bazena Omišalj odabrana za snabdijevanje broda "Fidelity" gorivom.

Ukrcaj goriva je započeo 21. lipnja 2018. godine oko 23:15 sati od strane djelatnika tvrtki Manšped d.o.o., Gržinčić d.o.o. i Tehno-prom d.o.o. Nakon završetka ukrcaja goriva iz prve 3 autocisterne, iduća autocisterna još nije pristigla u luku. Vozači autocisterni su napustili lučko područje, a članovi posade broda su napustili svoja mjesta za dežurstvo tijekom operacije ukrcaja goriva.

Četvrta i peta autocisterna su dovezene na terminal te su djelatnici prijevoznika brodskog ostatnog goriva nastavili s prekrcajem. Odgovorni članovi posade broda na dežurstvu pritom nisu dobili informacije o njihovom dolasku i radnjama.

Dana 22. lipnja 2018. godine oko 05:15 sati su članovi posade broda primijetili da je došlo do izlijevanja goriva na palubu, a pritom i u more. Kao posljedica pomorske nesreće, došlo je do onečišćenja broda te ozbiljnog onečišćenja mora i morskog okoliša Raškog zaljeva brodskim ostatnim gorivom. Onečišćenje gorivom je također zahvatilo obližnje brodice i uzgajalište školjaka u blizini pomorske nesreće. Nije bilo ozlijeđenih ili poginulih članova posade broda, kao ni trećih osoba.


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

05.07.2018.  

 

Puna istraga  

Otvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje
Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje