Početna > Istrage > Sudar-putnickog-broda-Tijat-i-teretnog-broda-Plavi-Jadran-Prvicki-kanal-31-01-2018

Sudar putničkog broda "Tijat" i teretnog broda "Plavi Jadran" - Prvićki kanal, 31.01.2018.

Ukratko

Dana 31. siječnja 2018. godine u 18:19 sati po lokalnom vremenu (UTC + 1) u Prvićkom kanalu došlo je do sudara putničkog broda „Tijat“ i teretnog broda „Plavi Jadran“.

Putnički brod „Tijat“ svojim je pramcem probio lijevu stranu trupa teretnog broda „Plavi Jadran“ (oko 2,5 metra od oznake teretne linije prema pramcu), koji je ubrzo, zbog prodora morske vode u brodsko skladište, potonuo na morsko dno dubine 19 metara. Putnički brod „Tijat“ je pritom pretrpio manja materijalna oštećenja na vanjskoj oplati pramčanog dijela trupa i na pramčanoj statvi.

Nije bilo ozlijeđenih ili smrtno stradalih članova posade, putnika ni trećih osoba. Nije bilo štete nanesene trećim stranama i nije uočeno onečišćenje mora ni okoliša gorivom ili uljem s brodova.


Sigurnosne preporuke

Slijedom analize predmetne pomorske nesreće, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu izdala je sljedeće sigurnosne preporuke:

AIN05-SR-1/2021: Brodarskom društvu Jadrolinija Rijeka preporučuje se osigurati mogućnost prigušivanja svjetline svih uređaja ugrađenih na zapovjedničkim mostovima brodova kojima upravlja, na način da isti ne otežavaju izviđanje u noćnim uvjetima.

AIN05-SR-2/2021: Brodarskom društvu Jadrolinija Rijeka preporučuje se zatamnjena akrilna stakla na pramčanoj strani krila zapovjedničkog mosta broda „Tijat“ ukloniti ili zamijeniti adekvatnijim neobojenim staklima (uz koja se mogu postaviti štitnici od sunca koji se moraju moći skidati, tj. ne smiju biti fiksni).

AIN05-SR-3/2021: Brodarskom društvu Jadrolinija Rijeka preporučuje se, uz zapovjednika broda, osigurati prisustvo još jednog časnika plovidbene straže na državnoj brodskoj liniji br. 505 Vodice – Prvić Šepurine – Prvić Luka – Zlarin – Šibenik i obratno, koji bi mogao preuzeti plovidbenu stražu i time rasteretiti zapovjednika broda.

AIN05-SR-4/2021: Obrtu Fažanka Tours preporučuje se osvježiti znanje časnika plovidbene straže ili ih dodatno educirati o pravilima za izbjegavanje sudara na moru, kao i o nacionalnim regulatornim obvezama plovidbe na odgovarajućoj udaljenosti od obale, brzinom ne većom od propisane.

AIN05-SR-5/2021: Obrtu Fažanka Tours preporučuje se osigurati poštivanje nacionalnih regulatornih obveza koje se odnose na prijavu odlaska broda iz luke i najavu dolaska u iduću luku pristajanja, plovidbu dodijeljenom kategorijom plovidbe te ukrcaj osposobljenih i zdravstveno sposobnih članova posade koji će udovoljavati zahtjevima Uvjerenja o najmanjem broju članova posade.


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

05.02.2018.  

09.12.2021.  

Puna istraga  

Zatvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje