Početna > Istrage > Prinudno-slijetanje-helikoptera-Alouette-II-Zlarin-03-07-2018

Prinudno slijetanje helikoptera Alouette II - Zlarin, 03.07.2018.

Ukratko

Dana 03.srpnja 2018. godine u 11:00 LT, tri osobe poletjele su helikopterom reg. oznaka 9A-HAT, sa helidroma Gaćeleze, s namjerom panoramskog leta šireg područja grada Šibenika.

Iznad otoka Zlarin, pilot je primijetio da je upravljivost helikoptera sve teža, te je izvršio prinudno slijetanje na otok, prilikom čega su lakše ozlijeđeni putnik i putnica, dok je pilot prošao bez ozljeda. Na helikopteru je nastala znatna materijalna šteta. Nakon slijetanja izbio je manji požar koji je pilot uspješno ugasio.

Helikopter reg. oznaka 9A-HAT bio je u vlasništvu tvrtke Eudora Let d.o.o.

Prilikom pregleda helikoptera nakon nesreće pronađeni su tehnički nedostaci u dinamičkom sustavu prijenosa snage. Po završetku istrage, AIN će u skladu sa zaključcima i spoznajama, izdati odgovarajuće sigurnosne preporuke.

ISTRAGA

Prvu informaciju o nesreći AIN je dobila istoga dana od Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i Operativno komunikacijskog centra Ministarstva unutarnjih poslova (OKC MUP).

Istražitelji AIN-a su istog dana započeli očevid, te su obavili razgovore s osobama povezanim s nesrećom i otvorena je istraga. Tijekom očevida izvršena je pretraga većeg prostora oko mjesta nesreće radi pronalaska dijelova koji su tijekom leta odvojeni od helikoptera i koji su pali na tlo.

Izdano je Priopćenje za javnost, u kojem su navedene osnovne informacije o događaju.

AIN je, sukladno odredbama ICAO Annex 13, mjesec dana od dana nesreće, izdala Preliminarno izvješće u kojem su navedene informacije o događaju, te saznanja do kojih se došlo u ranoj fazi istrage.

U sklopu istrage uzete su izjave očevidaca i ostalih osoba bitnih za istragu predmetne nesreće. Obzirom na jasne indikacije, istraga je u daljnjem tijeku usmjerena na dinamički sustav prijenosa snage.


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

03.07.2018.  

 

Puna istraga  

Otvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje
Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje