Početna > Istrage > Nasukanje-brzog-putnickog-broda-Komiza-uvala-Muna-otok-Zirje-06-02-2019

Nasukanje brzog putničkog broda "Komiza" - uvala Muna, otok Žirje, 06.02.2019.

Ukratko

Dana 6. veljače 2019. godine oko 06:00 sati (UTC + 1) brzi putnički brod „Komiza“ (IMO broj broda: 7321908) je tijekom manevra isplovljenja iz uvale Muna na otoku Žirju prema luci Kaprije otpustio brodsku priveznu užad i udaljio se od lukobrana uz koji je bio privezan, ali je uslijed snažnih udara vjetra došlo do zakretanja pramcem prema unutrašnjosti uvale i zanošenja broda u istom smjeru. Zapovjednik broda nije uspio uz pomoć porivnih strojeva kontrolirati kretnje broda pa je brod lijevom stranom nasukan na istočnoj obali uvale Muna.

Kao posljedica pomorske nesreće došlo je do materijalnog oštećenja na podvodnom dijelu broda, ali nije došlo do prodora mora, onečišćenja okoliša ni šteta nanesenih trećim stranama. Nije bilo smrtno stradalih ni ozlijeđenih članova posade, putnika i trećih osoba.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu o nesreći je obaviještena od strane Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

Odmah nakon obavijesti o predmetnoj nesreći, započeta je analiza svih potrebnih informacija te je obavljen očevid na terenu. Sigurnosna istraga predmetne nesreće pokrenuta je 11. veljače 2019. godine pod referentnim brojem 2/2019.


Detalji istrage

Početak istrage

Kraj istrage

Tip istrage

Status istrage

11.02.2019.  

 

Puna istraga  

Otvorena  


Dokumenti

Tip dokumenta: PDF | Preuzimanje