Početna > Objave > Očevid pomorske nesreće teretnog broda pod talijanskom zastavom „Rinella M“, Solin / Split, 6. - 8....

Očevid pomorske nesreće teretnog broda pod talijanskom zastavom „Rinella M“, Solin / Split, 6. - 8. veljače 2020.

Datum objave: 18.02.2020.


Dana 6. veljače 2020. godine u 11:11 zaprimljena je obavijest (priopćenje za javnost) Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o pomorskoj nesreći teretnog broda talijanske zastave "Rinella M" koja se dogodila nakon što je spomenuti brod iskrcao teret u INA tankerskom terminalu u Solinu, gdje je pod utjecajem snažnih udara vjetra popucala pramčana privezna užad i lanac plutače za privezivanje prednjih pramčanih konopa te je brod okrenut okomito na terminal nakon čega su članovi posade podignuli lijevo sidro i otpustili ostatak krmene privezne užadi kako bi isplovili. Ubrzo nakon isplovljenja, brod je pod daljnjim utjecajem udara vjetra potežući za sobom plutaču i dio lanca kojim je ona bila usidrena dana 6. veljače oko 03:18 po lokalnom vremenu (UTC + 1) nasukan na pličini istočno od obližnjeg otočića Barbarinac.

Istoga dana, Agencija je putem Europske informacijske platforme za pomorske nesreće i nezgode (EMCIP) obavijestila istražno tijelo bitno zainteresirane države - zastave broda (Republika Italija).

Idućeg dana, nakon što je vjetar oslabio, brod je uz pomoć tegljača odsukan, vlastitim pogonom uplovio te se sigurno privezao u Gradskoj luci u Splitu.

Na brodu nije bilo poginulih ni ozlijeđenih osoba. Nije bilo smrtno stradalih ili ozlijeđenih trećih strana. Nije bilo onečišćenja mora ili obale. Na podvodnom dijelu broda je pregledom utvrđena ostrugana boja oplate broda (bez probijanja oplate i strukturnih oštećenja) pa je brod 8. veljače 2020. u jutarnjim satima isplovio prema odredišnoj luci.

Nakon obavljenog očevida na brodu te terminalu za prekrcaj tekućih tereta pristupilo se analizi prikupljenog sadržaja te će u dogovoru s istražnim tijelom zastave broda biti donesena odluka o pokretanju sigurnosne istrage ove pomorske nesreće, kao i dogovor koja će država voditi istragu.