Početna > Objave > Vrlo ozbiljna pomorska nesreća u Srednjem kanalu, na dijelu mora između otoka Iža i otoka Ugljana, ...

Vrlo ozbiljna pomorska nesreća u Srednjem kanalu, na dijelu mora između otoka Iža i otoka Ugljana, 05.09.2018.

Datum objave: 03.10.2018.


Dana 05. rujna 2018. godine oko 12:50 sati po lokalnom vremenu, tijekom plovidbe Srednjim kanalom na dijelu mora između otoka Iža i otoka Ugljana, došlo je do požara u dijelu brodske strojarnice ribarskog broda pod hrvatskom zastavom imena ''Arkaj'', koji se potom proširio na nadgrađe.

Sve su osobe s broda evakuirane a teško oštećeni, još uvijek tinjajući brod, kasnije je dotegljen u brodogradilište Nauta Lamjana d. d. u blizini mjesta Kali.

Kao posljedica spomenute nesreće došlo je do pretpostavljenog konstruktivnog (izvedenog) potpunog gubitka broda te do onečišćenja zraka produktima gorenja. Nije bilo ozlijeđenih ili poginulih osoba, onečišćenja mora ili obale, te nije bilo štete ili ozljeda počinjenih trećim stranama.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu o nesreći je obaviještena od strane Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC – Rijeka).

Odmah nakon obavijesti o predmetnoj nesreći, obavljen je očevid na terenu te se započelo s provođenjem i analizom svih potrebnih informacija.

Sigurnosna istraga predmetne nesreće pokrenuta je 25. rujna 2018. godine pod referentnim brojem 5/2018.

Nakon završene sigurnosne istrage, rezultati će biti javno objavljeni na internet stranicama Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu www.ain.hr u obliku Završnog izvješća o navedenoj vrlo ozbiljnoj pomorskoj nesreći.