Početna > Objave > Vrlo ozbiljna pomorska nesreća broda „Bourbon Rhode“, 26.9.2019. - SAFETY BULLETIN LU-MA-SB/2020-001

Vrlo ozbiljna pomorska nesreća broda „Bourbon Rhode“, 26.9.2019. - SAFETY BULLETIN LU-MA-SB/2020-001

Datum objave: 17.09.2020.


Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu zaprimila je sigurnosni bilten (safety bulletin) od dana 19. kolovoza 2020. godine, koji je u sklopu provođenja sigurnosne istrage potonuća broda „Bourbon Rhode“ države zastave Luksemburg, izdalo luksemburško istražno tijelo (Administration of Technical Investigations AET, Luxembourg). Republika Hrvatska jedna je od bitno zainteresiranih zemalja u provođenju sigurnosne istrage ove pomorske nesreće, s obzirom na to da se među 14 članova posade na brodu nalazio i 1 hrvatski državljanin.

Tijekom dosadašnjeg provođenja sigurnosne istrage potonuća broda „Bourbon Rhode“, koji je dana 26. rujna 2019. godine tijekom tranzitnog putovanja iz luke Las Palmas (Kanari, Španjolska) prema luci Georgetown (Gvajana) potonuo u međunarodnim vodama u Atlantskom oceanu, proizašlo je sigurnosno pitanje ovog i brodova s istom ili sličnom izvedbom sustava za upravljanje sidrom, a koje zahtjeva hitno sigurnosno djelovanje na postojećim brodovima.

Iz tog razloga izdan je spomenuti sigurnosni bilten u kojem se ukazuje na zaključak da je istraga koja je u tijeku pokazala da u nepovoljnim okolnostima, i u kombinaciji s drugim čimbenicima povezanim sa sigurnošću (koji će biti prezentirani po završetku istrage u završnom izvješću), količina vode koja prodire u odjeljak (sustava za upravljanje sidrom) vjerojatno će se povećati do točke kada se, ako je neopaženo ili određeno vrijeme bez nadzora, može razviti nesigurno stanje i dovesti do značajnog naplavljivanja s posljedičnim potonućem broda.

SAFETY BULLETIN LU-MA-SB/2020-001