Početna > Objave > Ozbiljna pomorska nesreća kod otočića Gnalić, 07.08.2017. - obavijest o nepokretanju istrage

Ozbiljna pomorska nesreća kod otočića Gnalić, 07.08.2017. - obavijest o nepokretanju istrage

Datum objave: 07.09.2017.


Dana 07. kolovoza 2017. godine u 14:30 sati u blizini otočića Gnalić (jugoistočno od otoka Pašmana), došlo je do sudara ribarskog broda "Trapa" zastave Republike Hrvatske i jedrilice "Voyage 2" zastave Republike Austrije. Jedrilica je pritom oštećena, došlo je do prodora mora te je postojala opasnost od potapanja. Posada oštećene jedrilice je evakuirana i drugim brodom prevezena na kopno, dok je oštećenje jedrilice privremeno sanirano i jedrilica dotegljena u sigurnu luku. U nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba niti je došlo do onečišćenja mora.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu o nesreći je obaviještena od strane Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC – Rijeka).

Prethodna procjena napravljena je temeljem analize prikupljenih podataka kao i neposrednog uvida i analize dostupne dokumentacije broda, te izjava svjedoka, sve sukladno članku 7. Uredbe o načinu i uvjetima za obavljanje sigurnosnih istraga pomorskih nesreća i nezgoda („Narodne novine“, broj 122/15).

Analizom i rekonstrukcijom pomorske nesreće utvrđeni su odlučujući čimbenici koji su utjecali na pomorsku nesreću a odnose se na nepridržavanje pravila o izbjegavanju sudara na moru, kao i činjenicu da na predmetnim brodovima plovidbenu stražu čini samo jedan član posade.

Do nesreće nije došlo uslijed tehničkog kvara na brodu ili nedostataka sustava sigurnosti plovidbe u tom području. Nije bilo ozlijeđenih osoba kao niti onečišćenja mora. Uzimajući u obzir okolnosti i čimbenike koji su doveli do pomorske nesreće, provođenje sigurnosne istrage ne bi dovelo do spoznaja koje bi utjecale na povećanje sigurnosti pomorskog prometa.

Na temelju tako provedenog postupka procjene, te uzimajući u obzir da je jedrilica, premda oštećena ali sa manjim i kontroliranim prodorom mora, sigurno dotegljena u sigurnu luku a posada jedrilice prekrcana, da nije bilo ozlijeđenih osoba kao niti onečišćenja morskoga okoliša, provođenje sigurnosne istrage ne bi dovelo do spoznaja koje bi utjecale na povećanje sigurnosti pomorskog prometa.

Uzimajući u obzir okolnosti i čimbenike koji su doveli do pomorske nesreće, a na temelju provedenog postupka prethodne procjene, nije pokrenuta sigurnosna istraga predmetne pomorske nesreće.