Početna > Objave > Ozbiljna pomorska nesreća u Gradskoj luci u Zadru, 09.01.2019.

Ozbiljna pomorska nesreća u Gradskoj luci u Zadru, 09.01.2019.

Datum objave: 08.02.2019.


Dana 09. siječnja 2019. godine oko 07:37 sati po lokalnom vremenu (UTC + 1), tijekom manevra pristajanja brzog putničkog broda pod hrvatskom zastavom „Novalja“ (IMO broj broda: 9017305), na području Gradske luke u Zadru (ϕ = 44⁰ 07' 06'' N / λ = 015⁰ 13' 30'' E), dogodila se ozbiljna pomorska nesreća nas način da je došlo do gubitka kontrole nad upravljanjem broda, udara spomenutog broda u gat, a potom i u lukobran luke, gdje je i ostao nasukan.

Kao posljedica spomenute nesreće došlo je do značajne materijalne štete na brodu. Također je počinjena šteta lučkoj infrastrukturi. Nije bilo poginulih osoba. Tri su osobe (jedan član posade i dvoje putnika) zatražili liječničku pomoć. Nije bilo smrtno stradalih ili ozlijeđenih trećih strana. Nije bilo onečišćenja mora ili obale.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu o nesreći je obaviještena od strane Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC – Rijeka).

Odmah nakon obavijesti o predmetnoj nesreći, obavljen je očevid na terenu te se započelo s provođenjem i analizom svih potrebnih informacija.

Sigurnosna istraga predmetne nesreće pokrenuta je 08. veljače 2019. godine pod referentnim brojem 1/2019.

Nakon završene sigurnosne istrage, rezultati će biti javno objavljeni na internet stranicama Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu www.ain.hr u obliku Završnog izvješća o navedenoj ozbiljnoj pomorskoj nesreći.