Početna > Objave > Ozbiljna pomorska nesreća od 06.07.2019. na jugozapadnoj obali otoka Žirje, u uvali Tratinska - oba...

Ozbiljna pomorska nesreća od 06.07.2019. na jugozapadnoj obali otoka Žirje, u uvali Tratinska - obavijest o nepokretanju istrage

Datum objave: 02.08.2019.


Dana 6. srpnja 2019. godine na jugozapadnoj obali otoka Žirje, prilikom plovidbe ribarskog broda „SIN KALI I“ iz luke Preko (otok Ugljan) prema poziciji ribarenja (otprilike 5 NM južno od luke Rogoznica), oko 21:00 sat po lokalnom vremenu (UTC + 2) u uvali Tratinska došlo je do nasukanja broda pramčanim dijelom (otprilike 30 % dužine broda od pramca prema krmi) na obalu spomenutog otoka.

Na brodu nije bilo smrtno stradalih ili ozlijeđenih osoba. Kao posljedica nasukanja došlo je do oštećenja konstrukcije broda - probijena je oplata broda u području balastnog tanka pramčanog pika. Nije utvrđen prodor mora u ostalim dijelovima broda. Nije bilo smrtno stradalih ili ozlijeđenih trećih strana, kao ni oštećenja imovine trećih strana. Nije bilo onečišćenja mora ili obale. Nakon što je brod pregledan od strane posade broda, isti je odsukan i doplovio u Iskra brodogradilište 1 d.o.o. u Šibeniku. Na temelju provedenog postupka prethodne procjene zaključeno je da do nesreće nije došlo uslijed tehničkog kvara na brodu, zbog nedostataka sustava sigurnosti plovidbe u tom području ili nekih vanjskih ili unutarnjih utjecaja, već zbog ljudskog utjecaja, tj. nenamjerne radnje uzrokovane privremenim stanjem osobe koja je upravljala brodom u trenutku nesreće, a u uvjetima povoljnih meteoroloških prilika te ne gustog prometa.

Analizom pomorske nesreće utvrđen je odlučujući čimbenik koji je utjecao na pomorsku nesreću, a odnosi se na umor uzrokovan neadekvatnim korištenjem sati odmora osobe koja je upravljala brodom. Uzimajući u obzir navedeni uzrok i odlučujući čimbenik koji su doveli do pomorske nesreće, kao i prouzročene posljedice (samo probijena oplata u području pramčanog balastnog tanka, ali bez prodora mora u ostalim dijelovima broda, smrtno stradalih ili ozlijeđenih osoba, oštećenja imovine trećih strana i bez onečišćenja mora ili obale), da je Republika Hrvatska jedina bitno zainteresirana država, kao i činjenica da je Odjel za istrage nesreća u pomorskom prometu završio sigurnosnu istragu vrlo slične pomorske nesreće i s vrlo sličnim ishodom (nasukanje ribarskog broda „Rom“, otok Murter, 1. travnja 2017. godine), zaključeno je da provođenje sigurnosne istrage ne bi dovelo do novih spoznaja koje bi utjecale na sprječavanje pomorskih nesreća i nezgoda u budućnosti, na povećanje sigurnosti pomorskog prometa ili na smanjenje opasnosti od onečišćenja s brodova, te je stoga odlučeno da se sigurnosna istraga neće pokretati.