Početna > Objave > Ozbiljna pomorska nesreća od 23.07.2019. u prolazu između otočića Radelj i otočića Žminjak - obavi...

Ozbiljna pomorska nesreća od 23.07.2019. u prolazu između otočića Radelj i otočića Žminjak - obavijest o nepokretanju istrage

Datum objave: 26.08.2019.


Dana 23. srpnja 2019. godine, prilikom plovidbe putničkog broda "RELAX" iz luke Zadar prema luci Vodice, izlazeći iz Pirovačkog zaljeva, u 11:30 sati po lokalnom vremenu (UTC + 2) u prolazu između otočića Radelj i otočića Žminjak došlo je do nasukanja spomenutog broda na morsko dno. Na brodu nije bilo smrtno stradalih ili ozlijeđenih osoba. Kao posljedica nasukanja došlo je do manjeg oštećenja na donjem dijelu gredne kobilice (neznatni tragovi struganja i oštećenja boje), ali nije bilo strukturnih oštećenja trupa i prodora mora. Tome je u značajnoj mjeri doprinijela i bitno smanjena brzina broda prilikom plovidbe spomenutim prolazom te pokušaj da se zadnji čas vožnjom krmom spriječi nasukanje.

Nije bilo smrtno stradalih ili ozlijeđenih trećih strana, kao ni oštećenja imovine trećih strana. Nije bilo onečišćenja mora ili obale. Brod je odsukan, a podvodnim pregledom trupa broda nadležna tijela potvrdila su sposobnost broda za daljnju plovidbu.

Na temelju provedenog postupka prethodne procjene zaključeno je da do nesreće nije došlo uslijed tehničkog kvara na brodu, zbog nedostataka sustava sigurnosti plovidbe u tom području, nekih vanjskih ili unutarnjih utjecaja, već zbog ljudskog utjecaja, tj. procjene i odluke koja je u konačnici rezultirala nasukanjem broda, a u dnevnim uvjetima, u vrijeme povoljnih meteoroloških prilika te ne gustog prometa. Analizom pomorske nesreće utvrđen je odlučujući čimbenik koji je utjecao na pomorsku nesreću, a odnosi se na neprovjeravanje odgovarajućih navigacijskih karata i nautičkih publikacija od strane osobe koja je upravljala brodom. Uzimajući u obzir navedeni uzrok i odlučujući čimbenik koji su doveli do pomorske nesreće, kao i prouzročene posljedice, tj. manje oštećenje (neznatni tragovi struganja i oštećenja boje), ali bez strukturnih oštećenja trupa ili prodora mora, smrtno stradalih ili ozlijeđenih osoba, oštećenja imovine trećih strana i bez onečišćenja mora ili obale, da je Republika Hrvatska jedina bitno zainteresirana država, zaključeno je da provođenje sigurnosne istrage ne bi dovelo do novih spoznaja koje bi utjecale na sprječavanje pomorskih nesreća i nezgoda u budućnosti, na povećanje sigurnosti pomorskog prometa ili na smanjenje opasnosti od onečišćenja s brodova, te je stoga odlučeno da se sigurnosna istraga neće pokretati.