Početna > Objave > Ozbiljna pomorska nesreća od 04. rujna 2018. godine na području uvale Zavratnica -obavijest o nepok...

Ozbiljna pomorska nesreća od 04. rujna 2018. godine na području uvale Zavratnica -obavijest o nepokretanju istrage

Datum objave: 04.10.2018.


Dana 04. rujna 2018. godine oko 10:35 sati po lokalnom vremenu, na području uvale Zavratnica u blizini mjesta Jablanac (pozicija ϕ = 44⁰ 41' 58'' N / λ = 014⁰ 53' 41'' E) , tijekom plovidbe prema izlazu iz spomenutog zaljeva, došlo je do sudara putničkog broda pod hrvatskom zastavom imena ''Eros'' s brodicom za iznajmljivanje pod hrvatskom zastavom oznake ''711 RB''.

Došlo je do većeg oštećenja na strani brodice te manjeg oštećenja na strani broda. U sudaru nitko nije poginuo, no 2 su osobe s brodice lakše ozlijeđene dok je 1 osoba s brodice teže ozlijeđena. Nije bilo šteta ili ozljeda počinjenih trećim stranama, niti je bilo onečišćenja mora ili okoliša. Putnički je brod priskočio upomoć ljudima s brodice, brodicu uzeo u tegalj te je doteglio i privezao u luci Jablanac.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu o nesreći je obaviještena od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Odmah nakon obavijesti o predmetnoj nesreći, na teren je upućen istražitelj pomorskih nesreća radi provođenja očevida i prikupljanja svih potrebnih informacija.

Na temelju provedenog postupka prethodne procjene došlo se do zaključka da do nesreće nije došlo uslijed tehničkog kvara na brodu / brodici ili zbog nedostataka sustava sigurnosti plovidbe u tom području. Analizom pomorske nesreće utvrđeni su odlučujući čimbenici koji su utjecali na pomorsku nesreću a odnose se na nepridržavanje pravila o izbjegavanju sudara na moru.

Uzimajući u obzir da je na putničkom brodu došlo samo do manjih oštećenja i da nije bilo ozlijeđenih osoba, da je posada broda ozlijeđene osobe s brodice brzo spasila i zbrinula a oštećenu brodicu sigurno doteglila u sigurnu luku, da nije bilo onečišćenja mora ili okoliša, zaključeno je da provođenje sigurnosne istrage ne bi dovelo do spoznaja koje bi utjecale na sprječavanje pomorskih nesreća i nezgoda u budućnosti, na povećanje sigurnosti pomorskog prometa ili na sprječavanje i smanjivanje opasnosti od onečišćenja s brodova.

Stoga Agencija nije pokrenula sigurnosnu istragu predmetne ozbiljne pomorske nesreće.